Virtueel Bouwen

Het uitwerken van bouwprojecten door architecten, constructeurs en aannemers is aan het veranderen. Tien jaar geleden werd nog met de hand getekend, maar door de introductie van computers werd overgegaan op 2-dimensionaal (2D) tekenen op de computer. Hierdoor konden bedrijven sneller werken en met name sneller wijzigen. Dit is bij veel bedrijven tegenwoordig nog steeds de standaard.

Sinds enkele jaren is echter 3-dimensionaal (3D) tekenen geïntroduceerd. Door het 3D tekenen wordt het gebouw inzichtelijker en wordt een realistisch beeld gecreëerd van het gebouw. Doordat bij 3D tekenen het gebouw volledig wordt uitgewerkt, in tegenstelling tot 2D tekenen, bevatten de gegenereerde tekeningen meer informatie. Het heeft ook als voordeel dat alle gegenereerde tekeningen een relatie hebben met elkaar. Een aanpassing in de gevel wordt meteen aangepast in de plattegrond en de doorsnede. Hierdoor ontstaan minder fouten in het tekenwerk en dus ook in de productie van de verschillende bouwelementen.

De nieuwste ontwikkeling is het Virtueel Bouwen. Met Virtueel Bouwen wordt bedoeld dat aan de 3D uitgewerkte projecten nog meer eigenschappen en kenmerken worden toegevoegd, zoals een koppeling met planning (4D), een koppeling met kosten/calculatie (5D) en een koppeling met beheer/onderhoud (6D). Dit wordt ook wel BIM genoemd.